Body yield of sea catfish, Sciades herzbergii

Authors

  • Marcony Barreto Vasconcelos-Filho Laboratório de Tecnologia do Pescado, Departamento de Pesca e Aquicultura, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife. Av. Dom Manoel de Medeiros, km 8, Dois Irmãos, PE, 52171-900.
  • Caio Rubens do Rêgo Oliveira Laboratório de Tecnologia do Pescado, Departamento de Pesca e Aquicultura, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife. Av. Dom Manoel de Medeiros, km 8, Dois Irmãos, PE, 52171-900.
  • Catarina Cardoso de Melo Laboratório de Tecnologia do Pescado, Departamento de Pesca e Aquicultura, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife. Av. Dom Manoel de Medeiros, km 8, Dois Irmãos, PE, 52171-900.
  • Marcos Antônio Pergentino da Silva Laboratório de Tecnologia do Pescado, Departamento de Pesca e Aquicultura, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife. Av. Dom Manoel de Medeiros, km 8, Dois Irmãos, PE, 52171-900.
  • Humber Agrelli de Andrade Professor Adjunto da Universidade Federal Rural de Pernambuco, Campus sede, Av. Dom Manoel de Medeiros, km 8, Dois Irmãos, Recife, PE 52171-900.
  • Paulo Roberto Campagnoli Oliveira Filho Professor Adjunto da Universidade Federal Rural de Pernambuco, Campus sede, Av. Dom Manoel de Medeiro, km 8, Dois Irmãos, Recife, PE 52171-900.

DOI:

https://doi.org/10.32360/acmar.v50i1.18823

Keywords:

Technology, processing, integral use, fish fillet

Abstract

The aim of this study was to evaluate the body yield of sea catfish, Sciades herzbergii, in order to obtain some information for add value to this fish, using the following estimates: yield of fillet, abdominal muscle, skin, head, gut and backbone. The experiment was conducted using 48 catfish weighing between 79 and 503 g, acquired from artisanal fishermen in the municipality of Sirinhaém, Pernambuco. The mean yields were viscera (12.1%), abdominal muscle (7.0%), fillet (20.1%), skin (6.2%), head (33.8%) and spine (8%).These results were similar to the body similar of other commercial fish species. Therefore, sea catfish presents a potential for technological use in the form of steaks, high value-added products and then to the recovery of waste in the preparation of flour or fish oil.

Published

2017-12-14

Issue

Section

Artigos originais