Antibacterial activity of essential oils against bacteria isolated from the mussel Mytella falcata
DOI:
https://doi.org/10.32360/acmar.v40i2.6111Keywords:
essential oils, antimicrobial action, mussel, Mytella falcata .Abstract
The growing increase of bacteria resistance to commercially-traded antimicrobials has encouraged the search for new, more powerful pharmics against their action, because since immemorial time the plants’ therapeutic properties have been ackno - wledged. In this paper the antibacterial activity of five essential oils, namely guava tree, Psidium guajava L.; basil, Ocimum gratissimum L.; ginger, Zingiber officinale Roscoe; rosewood, Aniba duckei Kostermans; and allspice, Pimenta dioica Lin - dl, in isolated samples of Escherichia coli, Salmonella spp, Vibrio parahaemolyticus and Staphylococcus positive coagulase isolated from the mussel Mytella falcate , found in four estuaries and fishmarkets of São Luís, Maranhão State, Brazil. Two different methods were used: disc diffusion (MDD) and radial diffusion in two layers of drilled agar (MDRCAP), compared with twelve commercial antimicrobials, through the sensitivity measured according to the Kirby-Bauer method. The antimicro - bial action by the essential oils showed a statistically-significant difference between methods, being the rosewood-derived one the most powerful. Their antibacterial activity underscores the importance of those plants as a low-cost natural alternative for food conservation and therapeutic practices.
Downloads
Published
Issue
Section
License
1. Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).