Sushi: a microbiological risk?
DOI:
https://doi.org/10.32360/acmar.v49i1.6160Keywords:
salmon-based sushi, microbiological risk, staphylococci, coliforms, food poisoningAbstract
The presence of coagulase-positive staphylococci and coliforms at 45°C in foods that will be eaten raw is a potential risk to consumer’s health. We sought to determine the presence of bacteria belonging to the groups of staphylococci and coliforms in salmon-based sushi marketed in Parnaíba, Piauí State. Analyses were performed to determine counts on reared heterotrophic bacteria (RHB), coagulase-positive staphylococci and MPN Coliform at 45ºC. The results were compared to acceptable limits by RDC nº 12 de 2001 by the Environmental Agency. The scores range from RHB 1.3 x 10 5 to 4.0 x 10 7 CFU/g and 4.6 x 10 4 to 2.2 x 10 5 CFU/g for establishments A and B. The coagulase positive staphylococci counts from the establishment A samples are shown to be above the legal levels and to be absent from establishment B. The presence of coliforms at 45°C was confirmed for the two outlets, yet 25% of establishment B samples expressed levels above those permitted by law. This study demonstrates the microbiological risks involved in the consumption of salmon- based sushi to confirm the presence of pathogenic bacteria in concentrations above the permitted by national legislation.
Downloads
Published
Issue
Section
License
1. Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).