ASSESSMENT OF THE FISH-WEIR FISHERY OFF THE COAST OF PIAUÍ STATE, BRAZIL
DOI:
https://doi.org/10.32360/acmar.v45i2.132Keywords:
fish-weir, artisanal fishing, species inventory, fishery statistics, Piauí State.Abstract
Fish-weirs are stationary traps set up by fishermen in places with a considerable tidal height variation. This work followed the harvesting of three fish-weirs off the coast of Piauí State, Brazil. Sampling was conducted at daytime and nighttime shifts, during six days of each month of the period from December. 2008 through November, 2009. A total of 117 fish species was registered, belonging to 41 families. There was no significant difference in mean catch weight between the dry and wet seasons, the daytime and nighttime shifts, and full moon and new moon phases. The annual catch per fish-weir was estimated as 1.2 ton, of which 79.0% were made up of commercially-important fish species for Piauí State.Downloads
Published
2012-10-01
Issue
Section
Artigos originais
License
1. Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).