Spermatic motility of the semen of lane snapper, Lutjanus synagris
DOI:
https://doi.org/10.32360/acmar.v43i2.5990Keywords:
Lutjanus synagris, spermatozoa refrigeration, spermatic motility.Abstract
Spermatic motility is a first requisite for determining the quality and fertilizing ability of semen in fishes, and several parameters have been used to evaluate it. The most commonly parameter used has been the motility duration, which is the period between activation and stopping of sperm activity. The aim of this work was to characterize the semen of lane snapper, Lutjanus synagris, regarding its motility in fresh and refrigerated samples, and the motility period. The spermatic motility was analyzed through two treatments: TA–Gonads at room temperature (25ºC) and TR–Refrigerated Gonads (4ºC). For each treatment the spermatic motility was observed every twenty minutes during a three-hour time interval. The period of motility was accessed through stopwatch initiated together with the semen samples activation and the pH measured with graduated stripes. The mean spermatic motility percentage of the refrigerated gonads (TR, 4ºC) in the first hour was 51.7% while the one for those room stored (TA, 25ºC) was 21.7%. These results suggest that the refrigerating technique extends the spermatic viability. The period of motility fluctuated from 62 to 135s, which was regarded as a high value. The measured pH was 8.0.Downloads
Published
2010-11-01
Issue
Section
Artigos originais
License
1. Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).