Salinity influence on the survival of mangrove oyster, Crassostrea rhizophorae
DOI:
https://doi.org/10.32360/acmar.v41i1.6084Keywords:
mangrove oyster, Crassostrea rhizophorae, salinity, survival, oyster farming.Abstract
The effect of salinity on the survival of spats of mangrove oyster, Crassostrea rhizophorae , was tested by means of 12 treatments in triplicates corresponding with 5%-intervals over a 5 - 60% o range, with measurements taken during 8 days of cultivation. Each experimental units was stocked with 40 oyster spats averaging 1.17 ± 0.12 cm in length, fed daily with 250,000 cel.mL -1 of Chaetoceros muelleri . Results were given as survival rates, together with daily observa - tions on oxygen concentration (mg.L -1 and saturation) and water temperature (°C). The data were analyzed by the ANO - VA and Tukey tests. Significantly higher survival values were observed in 15% o , 20% o e 25% o salinity values, whereas as 5% o , 10% o , 30% o and 35% o determined lower survival rates along the experiments and did not differ significantly at the end of the cultivation period. Total mortality of the reared stock started after the 4 th day under salinities above 40% o . Results from the present study indicate that C. rhizophorae should be farmed in estuarine areas where salinity varies from 15% o to 25% o .
Downloads
Published
Issue
Section
License
1. Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).