Resistance of brown mussel Perna perna to high temperatures and its relationship with bacteriological contamination
DOI:
https://doi.org/10.32360/acmar.v40i1.6144Keywords:
bivalve mollusks, Perna perna mussel, TM (50), temperature.Abstract
Brown mussel Perna perna is a common species in Brazilian seacoast, very abundant between Rio de Janeiro and Santa Catarina states. Temperature is one of the most important environmental factors, bounding the species distribution. It has a direct in fl uence on basic physiological processes. This study aimed at determining the mussel resilience to high temperatures. The animals were collected from two rocky coasts, the fi rst is located at Urubuqueçaba Island, (Santos – SP), a sheltered site subjected to bacteriological contamination. The other station is Guaraú Beach, (Peruíbe – SP), an open sea site free of contamination. The experiments were conducted in January and July 2001. The temperatures tested were 29.5, 31.0, 32.5 and 34.0ºC, each one with four replications. The time elapsed to occur 50% of mortality (TM 50) and the number of dead animals in each parcel after a de fi ned exposition time were recorded. The results showed that mussels from Urubuqueçaba were less resilient to high temperatures than those from Guaraú. This may point out that mussels’ resilience is affected by the high bacteriological contamination even considering different sheltering conditions at both studied sites.
Downloads
Published
Issue
Section
License
1. Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).