Influence of bacteriological contamination on the resilience of mussels Perna perna (Linnaeus, 1758) to air exposure
DOI:
https://doi.org/10.32360/acmar.v36i1-2.6603Keywords:
bivalve mollusks, Perna perna mussel, bacteriological contamination, air exposure.Abstract
Most bivalves commercialized in Brazil are still harvested from fisheries activities. The chemical and bacteriological contamination of the sea environment, besides leading to lethal effects in bivalves, can harm their resistance to withstand environmental factors. This paper aimed at determining the influence of bacteriological contamination to air exposure resistance of mussels Perna perna. Results provide a contribution to a better knowledge about the biology of Perna perna, suggesting improved handling practices either for animals in natural beds under commercial farming. The study was developed in Urubuqueçaba Island, a bacteriologically polluted site, and in Guaraú Beach, a site free of bacterial contamination. To determine air exposure resistance, trials were conducted under two different temperatures, in December 2000 and in June 2001. TM 50 was determined, as well as the number of dead animals in each trial after exposure time. Results indicate that bacteriological contamination probably affects the resistance of Perna perna to air exposure. Mussels from Urubuqueçaba presented smaller resistance to air exposure than mussels from Guaraú.
Downloads
Published
Issue
Section
License
1. Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).