State of the art of the environmental impacts shrimp farming

Authors

  • Ana Carolina Correia de Oliveira Gomes Professora do curso de Engenharia Sanitária e Ambiental da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS), bolsista Capes, Dourados, Mato Grosso do Sul, Brasil.
  • Oriel Herrera Bonilla UECE

DOI:

https://doi.org/10.32360/acmar.v55i2.72247

Abstract

The objective of this work was identify the main environmental aspects and impacts generated in shrimp farming and the preventive, mitigating and management measures used. A bibliographic survey was carried out on electronic search platforms using as exclusion criteria works prior to 2011, papers with Qualis less than B2 and studies in shrimp farming of fresh water, being selected articles that deal with shrimp farming management, life cycle assessment (LCA ) and/or environmental impacts. Were identified 28 environmental impacts from shrimp farming, caused by 13 environmental aspects. The main aspect and impact pointed out in most of the works were: energy consumption and reduction of fauna and flora biodiversity. The management measures, when adopted at high levels, ensure the health and productivity of the shrimp, allied to the maintenance of environmental and economic quality, with emphasis on superintensive systems. The most used impact management tool was LCA, however most of the works did not detail the complete life cycle. This review allowed us to conclude that it is possible to improve the environmental performance of shrimp farming with increased productivity through mitigating measures, such as adequate environmental management and good management practices, as well as the use of tools such as coastal geoprocessing and environmental licensing.

Keywords: LCA, life cycle, shrimp, environmental management, good management practices

Author Biographies

Ana Carolina Correia de Oliveira Gomes, Professora do curso de Engenharia Sanitária e Ambiental da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS), bolsista Capes, Dourados, Mato Grosso do Sul, Brasil.

Possui mestrado em Recursos Naturais pela Universidade Estadual do Mato Grosso do Sul (2013) e graduação em Engenharia Ambiental pela Universidade do Oeste Paulista (2010). Professora efetiva do Curso de Engenharia Ambiental e Sanitária da UEMS (Universidade Estadual do Mato Grosso do Sul). Atua nas áreas de gestão e tratamento de resíduos sólidos, recuperação do solo, licenciamento ambiental, qualidade da água e saneamento ambiental.

Oriel Herrera Bonilla, UECE

Possui graduação em Engenharia Florestal pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (1983), graduação em Licenciatura Agrícola pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (1992), mestrado em Botânica pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (1991), doutorado em Ciências Naturais (Ecologia) na Alemanha pela Bielefeld Universität (1997) e pós-doutorado em Engenharia Agrícola (Ecologia de Halófitas em Ambientes Irrigados) pela Universidade Federal do Ceará (2019). Atualmente é professor Associado da Universidade Estadual do Ceará, junto ao Curso de Ciências Biológicas. Coordena o Laboratório de Ecologia da instituição. É membro do corpo docente do Mestrado Acadêmico em Ciências Naturais. Tem experiências na área de Ecologia da Restauração e Conservacionismo, com ênfase em Ecossistemas, atuando principalmente nos seguintes temas: Ecofisiologia de halófitas, salinidade do solo, permacultura, biodiversidade do semiárido, bioprospecção com plantas da Caatinga, aproveitamento de recursos naturais, Monitoramento e análise de impactos ambientais. Desenvolve pesquisas relacionadas com Bioinvasão e Fitoremediação.

Published

2022-12-30

Issue

Section

Revisões científicas