Development and characterization of myofibrillar protein film obtained from Nile tilapia mechanically separated meat (MSM)

Autores

  • Lana Oliveira Leite Universidade Federal do Rio de Janeiro
  • Sara Monaliza Sousa Nogueira UFC
  • Ana Irene Martins da Silva Universidade Federal do Ceará
  • Diego Alves do Vale Universidade Federal do Ceará
  • Davi Araújo Cerqueira Universidade Federal do Ceará
  • André Luis Coelho da Silva Universidade Federal do Ceará
  • Men de Sá Moreira de Souza Filho Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
  • Bartolomeu Warlene Silva de Souza Universidade Federal do Ceará

Palavras-chave:

Protein films. Water vapor permeability. Amino acid profile. Fish byproducts. Mechanical properties.

Resumo

Processing residues are still one of the main obstacles in the fishing industry due to waste and environmental impact. With that, ways of reusing these residues are researched to generate new products with different applications. The objective of this work was to develop and evaluate protein films obtained from mechanically separated meat (MSM) of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) filleting residues. To get the films, the casting technique was used, varying their composition in relation to the amount of protein (1.0, 1.5 and 2.0%) and glycerol (0.0, 0.1 and 0.2%), creating a 3² factorial plan, with 9 treatments. The films were characterized in terms of color, opacity, water solubility, mechanical properties and water vapor permeability (WVP). In the end, a yield of 18.70% of Nile tilapia myofibrillar proteins (MPs) and a post-lyophilization protein content of 87.33% were obtained. It was concluded that the film that presented the best result in all the characteristics analyzed was the one with 1.0% of MPs and 0.1% of glycerol.

Biografia do Autor

Lana Oliveira Leite, Universidade Federal do Rio de Janeiro

Graduada e Mestre em Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Ceará (UFC). Na graduação desenvolveu pesquisas e atividades nas áreas de
Aquicultura (Manejo, cultivo e alimentação de peixes em cativeiros; Cultivo de alimentos vivos; Análises Limnológicas); Bioquímica (caracterização bioquímica e estudos sobre proteôma de lectinas de algas marinhas); Biologia Molecular (clonagem e expressão de genoma de algas marinhas) no Laboratório de Moléculas Biologicamente Ativas (Bio-Mol Lab); e Educação Ambiental no Programa de Educação Ambiental Marinho (PEAM) do Instituto de Ciências do Mar (LABOMAR).
Durante o Mestrado desenvolveu pesquisas no Centro de Biotecnologia Aplicada à Aquicultura (CEBIAQUA) com Aquicultura (manejo, cultivo e alimentação de
organismos aquáticos; sanidade animal; cultivo de alimentos vivos; cultivo integrado de organismos aquáticos; controle e manutenção de Sistemas de Recirculação de Água (RAS); Análises Limnológicas de Qualidade de Água; Sistemas de Tratamento e Reuso de Águas e Efluentes).

Atualmente é doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Planejamento Energético e Ambiental (PPE) do Instituto Alberto Luiz de Coimbra
de Pós-Graduação e Pesquisa de Engenharia (COPPE) da Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ) onde vem desenvolvendo estudos sobre Gestão Ambiental, Regulamentação e Usos Múltiplos em Reservatório Hídricos Brasileiros e Desenvolvimento Sustentável do Meio Ambiente.

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Publicado

2024-02-22

Edição

Seção

Engenharia de Pesca