Production systems and their impacts on the physical and microbiological characteristics of the soil in the Cerrado of Mato Grosso

Autores

Palavras-chave:

Agro-Livestock systems. Soil quality. Soil analysis. Indicators.

Resumo

The physical and microbiological characteristics of the soil are indicators considered in the assessment of the
conditions of anthropized areas and are tools to identify levels of degradation, define the best crops, and thus, propose actions
that help the producer to choose the appropriate soil management. In this regard, the aim of this work was to analyze the
physical and microbiological properties of the soil in different agricultural production systems and in a preserved area. The
research was carried out at a property located in the municipality of Campo Novo do Parecis - MT, Cerrado`s Biome. For the
physical analysis, samples at depths of 0-0.10 m, 0.10-0.20 m and 0.20-0.30 m in five locations were collected randomly, within
each production system and in the forest fragment. To evaluate the microbial activity of the soil, soil samples were collected at the 0-0.10 m
layer also in five locations. All uses showed changes in physical characteristics, when compared to natural conditions. In the
microbiological analysis, the integrated systems did not present significant differences in relation to the organic matter and the
basal respiration of the soil when compared with the conventional systems and the forest fragment. The carbon of the microbial
biomass of the soil and the metabolic quotient showed a difference between the systems of use and the preserved area.

Biografia do Autor

Marco Antônio Camillo de Carvalho, Universidade Do Estado de Mato Grosso

Graduação, mestrado e doutorado em Agronomia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Pós-doutorado pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho. Atualmente, professor adjunto da Universidade do Estado de Mato Grosso.

Cassiano Garcia Roque, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul

Graduação em Agronomia pela Universidade Estadual de Maringá, mestrado e doutorado em Agronomia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho. Trabalhou na Universidade do Estado de Mato Grosso Atualmente é Professor Adjunto na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul.

Roberto Antônio Savelli Martinez, Universidade do Estado de Mato Grosso

Graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras, mestrado em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras e doutorado em Fitotecnia pela UFLA.  Professor na Universidade do Estado de Mato Grosso na área de fitotecnia, Doutor em Fitotecnia.

Rivanildo Dallacort, Universidade do Estado de Mato Grosso

Professor do Mestrado em Ambiente e Sistemas de Produção Agrícola; Professor do Mestrado em Biodiversidade e Agro ecossistemas Amazônicos; Coordenador do Centro de Geoprocessamento e Sensoriamento Remoto Aplicado a Produção de Biodiesel, Campus Universitário de Tangará da Serra Atua no INEP/MEC como avaliador de cursos de graduação e de instituições de educação superior.

Lucas Eduardo Batista da Cruz, Universidade do Estado de Mato Grosso

Academico de nível superior no Curso de Graduação Bacharel em  Agronomia, pela Universidade do Estado de Mato Grosso, Alta Floresta – MT, Brasil

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Publicado

2023-11-06

Edição

Seção

Ciência do Solo