Monitoring of the water off construction area of the Pecém harbor and its influence zone, Ceará State, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.32360/acmar.v33i1-2.11858Keywords:
Pecém harbor, environmental monitoring, microbiological polluition, Ceará State, Brazil.Abstract
This research work deals with monitoring of the water off the construction area of the Pecém harbor, Ceará State, Brazil and its influence zone, carried out in 1998. Data on such hydrological parameters as temperature and salinity indicate a slight trend of vertical variation, what is a clear sign of the environmental homogeneity of the studied region. The surface values of dissolved oxygen varied within the saturation limits, but with a downward trend with depth. pH values were in the range of 7.94 – 8.54 (alkaline), indicating the absence of acid substances. Waters have low transparency and high index of light extinction on account of a high content of solids in suspension, but no oils or grease were detected. Contamination by fecal coliforms was practically non existent.Downloads
Published
2017-05-05
Issue
Section
Artigos originais
License
1. Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).