Distribution and abundance of chub mackerel, Scomber japonicus Houttuyn, in Rio de Janeiro State, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.32360/acmar.v35i1-2.30889Keywords:
Scomber japonicus, production cycle, fishing grounds, productivity, spatial distribution, Rio de Janeiro State, Brazil.Abstract
This paper deals with the catches of chub mackerel, Scomber japonicus Houttuyn, in the Rio de Janeiro State, Brazil, as a by-catch of the Brazilian sardinella, Sardinella brasiliensis, in the years 1993 – 1997. The chub mackerel fishery has a relatively higher importance in the months from March to August, with the highest catches ocurring in the autumn (about 50% of the year production). The fishery productivity decreases during the year, with the maximum of 0.8 t per haul in the summer. In general, the club mackered production doe not exceed 10% of that Brazilian sardinlla. The main club mackerel fishing grounds are situated in the Ilha Grande Bay and adjacent waters, reaching 84% of its annual production in Rio de Janairo State. In such fishing grounds, more than 90% of the chub mackerel catches are obteined between summer and winter, when the productivity indexes are higher. Chub mackerel is caught from the surface down to 60 m in depth, concentrating between 11 – 40 m wit higher frequency in the 21 – 30 m depth range.
Downloads
Published
Issue
Section
License
1. Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).