Bacteriological quality of the water and sand in two beaches on the coastal zone of Ceará State
DOI:
https://doi.org/10.32360/acmar.v48i2.5846Keywords:
sea water, beach sand, thermotolerant coliforms, Escherichia coli, Enterococcus spp., yeast.Abstract
The microbiological quality of the coastal water and beach sand in its dry and wet conditions, especially those located in areas with high urban and industrial development, should be a constant concern of public bodies. In the period from February to May of 2012, a surveillance was carried out in Iguape and Presidio Beaches, both in Aquiraz county, Ceará State. The aims of this research were to make quantitative comparisons among the bacterial microbiota present in the above-mentioned environments by means of the following features: MPN of thermotolerant coliforms (TC), Escherichia coli (E. coli) and Enterococcus (ENT), as well as yeast counts in the sediment. The technique used to estimate the population of TC, E. coli and Enterococcus spp, was of the multiple-tube method and standard plate count (SPC) to determine the population of yeasts. According to the results, the water and dry and wet sands of Iguape Beach showed greater risk situations than those of Presidio Beach. The dry sand proved to be more contaminated than the than the wet sand. Effective monitoring action has been suggested for the health authorities to try and eliminate sources of contamination by pathogenic bacteria to man.
Downloads
Published
Issue
Section
License
1. Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).