Feeding diet of whitemouth croaker, Micropogonias furnieri (Desmarest, 1823) (Actinopterygii, Sciaenidae) on the coastal region of Itaipu, Niterói, Rio de Janeiro State
DOI:
https://doi.org/10.32360/acmar.v43i2.6002Keywords:
coastal zone, demersal fish, food, feeding strategy.Abstract
The whitemouth croaker, Micropogonias furnieri, is an important coastal fishery resource, broadly distributed in the western Atlantic, being targeted in southern Brazil by the bottom trawl, gillnet and handline fisheries. In Itaipu, this species represents 60.1% of the fishery biomass production, being captured mostly by gillnets (corvineira type). To define the food resources used and their seasonal variations in the diet of the species at Itaipu region, stomach contents from 262 individuals of whitemouth croaker, ranging from 89 to 530 mm of total length were analyzed. Samples were collected from the small-scale fishery landings from September, 2003 to September, 2004. The Index of Relative Importance (IRI) was calculated for each item. In 214 stomachs we identified 25 items, including crustaceans, fishes, polychaetes, molluscs, bryozoans, digested organic material and sediment, confirming the generalist food habit of the species. Crustacean was the most important category in the diet of the whitemouth croaker. Among the crustaceans, mysidacean was the most important item, whereas shrimps, stomatopods, isopods and crabs were relatively less important. Seasonal analysis of the IRI values revealed that crustaceans constituted the most important category during all seasons of the year.Downloads
Published
2010-11-01
Issue
Section
Artigos originais
License
1. Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).