Temperature effects on coral bleaching: evaluation of potential bioindicators for global warming
DOI:
https://doi.org/10.32360/acmar.v42i2.6023Keywords:
bleaching, coral reef, temperature, global warming.Abstract
Bleaching is a process in which coral lose their coloration due to an interruption on their symbiotic relationship with zooxanthella algae. Several factors infl uence this phenomenon, high temperatures on water being the main cause. This study consists in analyzing temperature effects on bleaching of three species: the constructor coral reef Siderastrea stellata, and the zoanthids Palythoa caribaeorum and Zoanthus sociatus, in order the evaluate them as potential bioindicators of global warming. Species S. stellata displayed complete bleaching at 45ºC in 24 hours and at 40ºC in 72 hours. At 35ºC the experimental samples showed partial bleaching after a week, being thus considered as relatively resistant to this temperature. P. caribaeorum bleached completely after 48 hours when submitted to 45ºC, and in 72 hours at 40ºC. Species Z. sociatus was the most resistant to temperature, taking 48 to bleach at 45ºC and not showing complete bleaching after a week under temperatures as high as 40ºC. Among the three studied species it is suggested that S. stellata is employed as a bioindicator for global warming.Downloads
Published
2009-12-01
Issue
Section
Artigos originais
License
1. Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).