Perception of fishermen and fishmongers about the occurrence of parasites in marine fishes in Piúma, Espírito Santo, Brazil

Authors

  • Rosali Barboza Cavaline Engenheira de Pesca pelo Instituto Federal do Espírito Santo (Ifes), mestranda em Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná (Unioeste), bolsista da Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (Capes)
  • Paula Zambe Azevedo Engenheira de Pesca pelo Ifes, mestranda em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Espírito Santo (Ufes), bolsista da Fundação de Amparo à Pesquisa e Inovação do Espírito Santo (Fapes) https://orcid.org/0000-0002-3761-1943
  • Gabriel Domingos Carvalho Doutor em Medicina Veterinária, professor do Ifes, coordenador do curso de Pós-Graduação em Controle de Qualidade e Segurança de Alimentos do Ifes.

DOI:

https://doi.org/10.32360/acmar.v55i2.62635

Abstract

The objective of this work was to carry out a survey with professionals who deal directly with fish (fishermen and fishmongers) about their perception of the occurrence of parasites in marine fish sold in Piúma, Espírito Santo, Brazil. Were interviewed 49 participants (30 fishermen and 19 fishmongers) of which 75% said that had already seen some type of parasite in fish, 21% reported having seen endoparasites, 33% ectoparasites and 46% both types. The most reported parasitism sites were gills, celomic cavity, skin, intestines, musculature, eyes, and head. The main fish species cited as hosts of parasites were: Micropogonias sp., Rhizoprionodon porosus, Balistes capriscus, Caranx lugubris and Coryphaena hippurus. The most frequently observed parasites were ectoparasites, which are easier to perceive, depending on their size and location of the host. The ectoparasites most observed by the interviewees were crustaceans belonging to the genera Eurydice, Nerocila and Rocinela. The interviewees had some empirical knowledge that enabled them to recognize that parasitism is something common and frequent in marine fish. However, about the zoonoses caused by parasites, they were unaware of this question, which is of concern from the point of view of public health.

Keywords: Eurydice, Nerocila, Rocinela, fishers, sea fish.

Author Biographies

Rosali Barboza Cavaline, Engenheira de Pesca pelo Instituto Federal do Espírito Santo (Ifes), mestranda em Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná (Unioeste), bolsista da Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (Capes)

Mestranda em Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná – Unioeste Campus Toledo. Possui graduação em Engenharia de Pesca pelo Instituto Federal do Espirito Santo (2019). Formada em Técnico em Meio Ambiente pela Secretaria de Estado da Educação do Espírito Santo (SEDU). Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, análise do conteúdo estomacal da ictiofauna estuarina, coleta de parasitos da ictiofauna marinha, desenvolvimento de produtos à partir do pescado, boas práticas na manipulação do pescado.

Paula Zambe Azevedo, Engenheira de Pesca pelo Ifes, mestranda em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Espírito Santo (Ufes), bolsista da Fundação de Amparo à Pesquisa e Inovação do Espírito Santo (Fapes)

Mestranda em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Espírito Santo – Ufes Campus Alegre. Possui Técnico em Agroindústria pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo - Campus de Alegre (2012). Bacharela em Engenharia de Pesca pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo - Campus Piúma (2019). Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, Desenvolvimento de produtos à partir do pescado e organização de eventos local e nacional da área. 

Published

2022-12-30