MULTICRITERIA DECISION AID FOR EVALUATION SUPPLIERS IN THE MANAGEMENT OF FOODSERVICE

Authors

  • Dinara Leslye Macedo e Silva Calazans Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Fabrícia Abrantes Figueiredo da Rocha Instituto Federal de Educação Ciências e Tecnologia do Rio Grande do Norte
  • Afrânio Galdino de Araújo Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Luciano Ferreira Universidade Federal do Rio Grande do Norte

DOI:

https://doi.org/10.19094/contextus.v14i2.803

Keywords:

Supplier evaluation. Multicriteria decision. Foodservice.

Abstract

The importance and complexity of the supplier selection problem have encouraged organizations to look for tools and techniques to improve this logistic process. The goal of this paper is present a model based on multicriteria decision theory to support managers from the collective feeding area to assess the performance of food suppliers, given its economic and social importance in Brazil. Our model was designed and validated in the context of foodservice, by using the multicriteria method ELECTRE II.  We conducted a case study where the set of criteria, weights and alternatives were identified from decision-makers and specialized literature. The results obtained with the analysis of the existing suppliers allow decision-makers to propose different relationship strategies, corrective actions, and continuous improvement.

Author Biographies

Dinara Leslye Macedo e Silva Calazans, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Doutoranda em Administração (UFRN). Mestre em Engenharia de Produção (UFRN). Nutricionista (UFRN). Professora da Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi da Universidade Federal do Rio Grande do Norte.

Fabrícia Abrantes Figueiredo da Rocha, Instituto Federal de Educação Ciências e Tecnologia do Rio Grande do Norte

Doutoranda em Administração (UFRN). Mestre em Engenharia Elétrica (UFPB). Administradora e Engenheira Eletricista (UFPB). Professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia  o Rio Grande do Norte.

Afrânio Galdino de Araújo, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Doutor em Engenharia de Produção (UFPE). Mestre em Administração (UFRN). Administrador e Engenheiro Eletricista (UFRN). Professor do Programa de Pós-Graduação em Administração da Universidade Federal do Rio Grande do Norte.

Luciano Ferreira, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Doutor em Administração (UFRGS). Mestre em Ciências da Computação (UFRGS). Graduado em Informática (UFSM). Professor do Programa de Pós-Graduação em Administração da Universidade Federal do Rio Grande do Norte.

References

ALMEIDA, A. T. de. Processo de decisão nas organizações: construindo modelos de decisão multicritério. São Paulo: Atlas, 2013.

AMATO NETO, J. (org); MARINHO, B. de L.; CORREIA, G.M.; AMATO, L.F. Gestão Estratégica de fornecedores e contratos: uma visão integrada. São Paulo: Saraiva, 2014.

AMIN, S. H.; RAZMI, J. An integrated fuzzy model for supplier management: A case study of ISP selection and evaluation. Expert Systems with Applications, Volume 36, Issue 4, May 2009, Pages 8639-8648. Disponível em: <http://dx.doi.org/10.1016/j.eswa.2008.10.012>. Acesso em 02 ago. 2014.

ARAÚJO, A. G.; ALMEIDA, A. T. de. Apoio à decisão na seleção de investimentos em petróleo e gás: uma aplicação utilizando o método PROMETHEE. Gestão & Produção, v. 16, n. 4, pp. 534-543, 2009.

AKKERMAN, R.; FARAHANI, P.; GRUNOW, M. Quality, safety and sustainability in food distribution: a review of quantitative operations management approaches and challenges. OR Spectrum e Quantitative Approaches in Management, n.32, v.4, pp. 863-904, 2010.

BASSANEZI, R. C. Ensino-aprendizagem com modelagem matemática: uma nova estratégia. São Paulo: Contexto, 2002.

CASTRO, M. R.; BRONZO, M.; RESENDE, P. T. V.; OLIVEIRA, M. P. V. Relacionamentos colaborativos e desempenho competitivo de empresas brasileiras. Revista de Administração de Empresas (RAE). FGV-EAESP. São Paulo, v. 55, n. 3, mai.-jun. pp. 314-328, 2015.

CHAI, J.; LIU, J. N. K.; NGAI, E. W. T. Application of decision-making techniques in supplier selection: A systematic review of literature. Expert Systems with Applications, v. 40, n. 10, pp. 3872-3885, 2013.

CORRÊA, H. L.; CORRÊA, C. A. Administração de produção e operações - manufatura e serviços: uma abordagem estratégica. 2. ed. São Paulo: Atlas, 2009.

ENAP. Escola Nacional de Administração Pública. Legislação Aplicada à Logística de Suprimentos Lei nº 8.666/93, pregão e registro de preços. Diretoria de Comunicação e Pesquisa [Cursos EAD]. Brasília: 2015.

GONÇALVES, H. de A. Manual de Metodologia da Pesquisa Científica. Avercamp: Rio de Janeiro, 2014.

GOMES, L. F.; GOMES, C. F. Tomada de decisão gerencial: enfoque multicritério. São Paulo: Atlas, 2012.

HO, W.; XU, X.; DEY, P. K. Multi-criteria decision making approaches for supplier evaluation and selection: A literature review. European Journal of Operational Research, v. 202, pp. 16-24, 2010.

MACHADO, A. J. A qualificação dos fornecedores da seção de subsistência da BASV selecionados por licitação pela modalidade pregão, no ano de 2009, e a confiabilidade da cadeia de suprimento. Revista da Universidade da Força Aérea, Vol. 23, No. 27, 2010.

MEIRELLES, C. L. A.; GOMES, L. F. A. M. O apoio multicritério à decisão como instrumento de gestão do conhecimento: uma aplicação à indústria de refino de petróleo. Pesquisa Operacional, v. 29, n. 2, pp. 451-470, 2009.

OLIVEIRA, M. C. F.; MELLO, E. S.; COELHO, A. Í. M.; MILAGRES, R. C. R. M.; OLIVEIRA, N. F. Visão global da gestão de uma Unidade de Alimentação e Nutrição Institucional. J. Brazilian Soc. Food Nutr., São Paulo, SP, v. 35, n. 3, pp. 115-131, dez, 2010.

OZKOK, B. A.; TIRYAKI, F. A compensatory fuzzy approach to multi-objective linear supplier selection problem with multiple-item. Expert Systems with Applications, v. 38, n. 9, pp. 11363-11368, 2011.

PAYNE-PALACIO, J.; THEIS, M. Gestão de Negócios em Alimentação: princípios e práticas. Manole: Barueri, SP, 2015.

ROY, B. Classement et choix en presence de points de vue multiples (la methode ELECTRE). Revue d’Informa-tique et de recherché opérationelle, v. 6, n. 8, pp. 57-75, 1968.

ROY, B. Decision science or decision-aid science? European Journal Operational Research, v. 66, n. 2, pp. 184-203, 1993.

ROY, B.; BERTIER, P. La méthode ELECTRE II. Paris: SEMA-METRA, 1971.

SAATY, T. L. Método de Análise Hierárquica. Traduzido por Wainer da Silveira e Silva, da 1a. ed. em inglês (1980). The Analytic Hierarquic Process. Pittsburg: RWS Publications. São Paulo: McGraw-Hill-Makron, 1991.

SEVKLI, M. An application of the fuzzy ELECTRE method for supplier selection. International Journal of Production Research, v. 48, n. 12, pp. 3393-3405, 2010.

SOUZA, F. M. C. Decisões racionais em situações de incerteza. 2 ed. rev. e ampl. EdUFPE: Recife, 2007.

VAHDANI, B.; JABBARI, A. H. K.; ROSHANAEI, V.; ZANDIEH, M. Extension of the ELECTRE method for decision-making problems with interval weights and data. International Journal of Advanced Manufacturing Technology, v. 50, n. 5-8, pp. 793-800, 2010.

VIEIRA, L. M.; PAIVA, E. L.; FINGER, A. B., TEIXEIRA R. Trust and supplier-buyer relationships: an empirical analysis. Brazilian Administration Review, n.10, v.3, pp. 263-280, 2013.

VIERA, M. N. C. M; JAPUR, C. C. Gestão da qualidade na produção de refeições. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2012.

YIN, Robert K. Estudo de caso: planejamento e métodos. 3 ed. Porto Alegre: Bookman, 2005.

Published

2016-10-26

How to Cite

Calazans, D. L. M. e S., Rocha, F. A. F. da, Araújo, A. G. de, & Ferreira, L. (2016). MULTICRITERIA DECISION AID FOR EVALUATION SUPPLIERS IN THE MANAGEMENT OF FOODSERVICE. Contextus - Contemporary Journal of Economics and Management, 14(2), 87–110. https://doi.org/10.19094/contextus.v14i2.803

Issue

Section

Articles