Education and work on the perception of students of the Agronomy course at the Federal Institute of Santa Catarina, campus São Miguel do Oeste:

approaches, diagnoses and challenges.

Authors

  • Idianes Tereza Mascarelo Instituto Federal de Santa Catarina - IFSC
  • Volmir von Dentz Instituto Federal de Santa Catarina - IFSC

DOI:

https://doi.org/10.29148/labor.v1i25.60570

Keywords:

Professional and technological education., Work., Praxis., Agronomy course.

Abstract

This article presents a research that was carried out to identify the perception of students of the 8th period of the Agronomy course at the Federal Institute of Santa Catarina (IFSC), campus São Miguel do Oeste, regarding education and work. The discussions are based mainly on the theoretical productions of leading authors on the theme “education and work”: Dermeval Saviani, on the issue of the educational principle of work, Ricardo Antunes, regarding the meanings given to work in the contemporary world, and Sérgio Lessa, on human achievements through work. Thus, the text includes considerations about contemporary challenges in the world of work, the impacts of education on the students' professional lives, and the analysis of reflections about the concepts of work as an educational principle. The students' perceptions were discussed based on two main categories: the profile of the students of that course and the relationship they establish between education and the world of work. The study shows elements that contribute to thinking educational praxis and its commitment to the qualification of workers, in the sense of the reflection presented on the concept of work as a political-educational principle in an emancipatory perspective of the human being.

Author Biographies

Idianes Tereza Mascarelo, Instituto Federal de Santa Catarina - IFSC

Possui graduação em Pedagogia- Habilitação em Supervisão Educacional pela Universidade Comunitária Regional de Chapecó (1998), Especialização em Supervisão Escolar pela Universidade de Passo Fundo (2000), Pós-graduação em Atualização em Educação pela Universidade de Passo Fundo (2002), Pós-graduação em Docência no Ensino Superior- Universidade Comunitária Regional de Chapecó (2015), Especialização em Docência para a Educação Profissional e Tecnológica (2020) e Mestrado em Educação pela Universidade de Passo Fundo (2005). Atuou como professora da Universidade Comunitária da Região de Chapecó (UNOCHAPECÒ), Doutoranda em Educação pela UNISC. Atua como servidora pública federal no cargo de Pedagoga no Instituto Federal de Santa Catarina - IFSC, Campus São Miguel do Oeste. Atua nos seguintes temas: práticas pedagógicas, formação de professores, educação profissional, organização do ensino educação e trabalho. 

https://orcid.org/0000-0003-4678-1271

Volmir von Dentz, Instituto Federal de Santa Catarina - IFSC

Possui graduação em Filosofia pela Fundação Educacional de Brusque (FEBE), mestrado em Educação pela Universidade Regional de Blumenau (FURB) e doutorado em Educação pela Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). É professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnológica de Santa Catarina (IFSC) e membro do Grupo de Pesquisa Educação, Cultura e Sociedade (ESCULTURA-IFSC). É integrante do Laboratório de Pesquisas Sociológicas Pierre Bourdieu (LAPSB) e do Grupo de Pesquisa Ensino e Formação de Educadores em Santa Catarina (GPEFESC - PPGE/UFSC). Tem experiência na área de Filosofia e Educação, atuando principalmente nos seguintes temas: Filosofia, Educação, Teorias da Educação, Filosofia da Educação, Epistemologia da Pesquisa em Educação, Teorias Pós-Críticas, Ontologia Crítica, Epistemologia, Ética, Sociologia da Educação, Filosofia da Tecnologia e Educação Profissional e Tecnológica.

Orcid: https://orcid.org/0000-0002-6139-0909

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Published

2021-05-02

How to Cite

MASCARELO, Idianes Tereza; DENTZ, Volmir von. Education and work on the perception of students of the Agronomy course at the Federal Institute of Santa Catarina, campus São Miguel do Oeste: : approaches, diagnoses and challenges. Revista Labor, [S. l.], v. 1, n. 25, p. 432–456, 2021. DOI: 10.29148/labor.v1i25.60570. Disponível em: http://periodicos.ufc.br/labor/article/view/60570. Acesso em: 19 may. 2024.

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